sobota, 2 czerwca 2012

Wiosenny placek z rabarbarem.

Klasyka o tej porze roku. Proste kruche ciasto a  na wierzchu kawałki rabarbaru. Dla odmiany dodałam daktyle - swoją słodyczą równoważą kwaśny smak rabarbaru. Ekstremalne połączenie bardzo kwaśnego z bardzo słodkim ;)






22 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dobry też na ciepło - dla tych co nie mogą się doczekać ;)

      Usuń
  2. ja daję pseudo-bezową pierzynkę :), ale z daktylami, czemu nie, przynajmniej ta moja część, której tęskno do arabskich krajów byłaby zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki z bezą też znam i robię z różnymi owocami:truskawkami, jabłkami, śliwkami,a ten dzisiejszy to uproszczona wersja ;) Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  3. u mnie też rabarbar króluje teraz w wypiekach :) robiłam już crumble, muffinki, drożdżówki z rabarbarem, dżemy i tartę na kruchym cieście, w której rabarbar ukryty jest pod bezą - i ciągle mi mało! ale trzeba korzystać póki jest sezon, bo następny za rok.
    pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O no to nieźle - tyle pomysłów na poczciwy rabarbar :) Już wkrótce zastąpią go sezonowe owoce, a pierwsze właściwie już są truskawki, Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Placek wygląda bardzo smakowicie....no i jak zwykle przepiękne zdjęcia... od razu ślinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Gosia za miłe słowa, a placek jest bardzo łatwy...ja właściwie tylko proste do zrobienia przepisy lubię :)

      Usuń
  5. idealne do weekendowej kawy mmmmm..

    OdpowiedzUsuń
  6. No kochana cudenko! chce juz po rabarbar biec tylko gdzie?tutaj to towar deficytowy niestety :)pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Faktycznie, to tak jak z białym serem za granicą, grzybami, kapustą kiszoną i wieloma innymi smakołykami, ale zawsze można upiec placek z dostępnymi owocami sezonowymi...Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglada przepysznie. Też wczoraj robiłam rabarbarowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam :) rabarbar jest super, niby taki kwaśny ale w cieście smakuje bardzo dobrze, z dużą ilością cukru oczywiście :))

      Usuń
  9. A mi zawsze wychodzi słodki rabarbar. Ale być może to przez dodatek cukru. Fajny pomysł z dodatkiem daktyli i 4-te zdjęcie piękne!
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój był wyjątkowo kwaśny ;) I dziękuję za komplement, tym bardziej, że na Twoim ( Waszym) blogu bardzo podobają mi się zdjęcia kulinarne takie proste, czyste kadry... Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Na pewno przepyszny, ale u mnie standardem jest rabarbarowy kompot łamany truskawkami, też przepyszny.
    Pozdrawiam i dzięki za odwiedziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kompot też może być :) Każda z nas ma jakiś sposób na rabarbar ;)

      Usuń
  11. Genialne połączenie! ale apetycznie wygląda! i piękne zdjęcia ;)

    OdpowiedzUsuń