Klasyka o tej porze roku. Proste kruche ciasto a na wierzchu kawałki rabarbaru. Dla odmiany dodałam daktyle - swoją słodyczą równoważą kwaśny smak rabarbaru. Ekstremalne połączenie bardzo kwaśnego z bardzo słodkim ;)
u mnie też rabarbar króluje teraz w wypiekach :) robiłam już crumble, muffinki, drożdżówki z rabarbarem, dżemy i tartę na kruchym cieście, w której rabarbar ukryty jest pod bezą - i ciągle mi mało! ale trzeba korzystać póki jest sezon, bo następny za rok. pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)
O no to nieźle - tyle pomysłów na poczciwy rabarbar :) Już wkrótce zastąpią go sezonowe owoce, a pierwsze właściwie już są truskawki, Pozdrawiam serdecznie!
Faktycznie, to tak jak z białym serem za granicą, grzybami, kapustą kiszoną i wieloma innymi smakołykami, ale zawsze można upiec placek z dostępnymi owocami sezonowymi...Pozdrawiam ciepło!
A mi zawsze wychodzi słodki rabarbar. Ale być może to przez dodatek cukru. Fajny pomysł z dodatkiem daktyli i 4-te zdjęcie piękne! Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Mój był wyjątkowo kwaśny ;) I dziękuję za komplement, tym bardziej, że na Twoim ( Waszym) blogu bardzo podobają mi się zdjęcia kulinarne takie proste, czyste kadry... Pozdrawiam!
Pycha! :)
OdpowiedzUsuńDobry też na ciepło - dla tych co nie mogą się doczekać ;)
Usuńja daję pseudo-bezową pierzynkę :), ale z daktylami, czemu nie, przynajmniej ta moja część, której tęskno do arabskich krajów byłaby zachwycona :)
OdpowiedzUsuńTaki z bezą też znam i robię z różnymi owocami:truskawkami, jabłkami, śliwkami,a ten dzisiejszy to uproszczona wersja ;) Pozdrawiam ciepło!
Usuńu mnie też rabarbar króluje teraz w wypiekach :) robiłam już crumble, muffinki, drożdżówki z rabarbarem, dżemy i tartę na kruchym cieście, w której rabarbar ukryty jest pod bezą - i ciągle mi mało! ale trzeba korzystać póki jest sezon, bo następny za rok.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)
O no to nieźle - tyle pomysłów na poczciwy rabarbar :) Już wkrótce zastąpią go sezonowe owoce, a pierwsze właściwie już są truskawki, Pozdrawiam serdecznie!
UsuńPlacek wygląda bardzo smakowicie....no i jak zwykle przepiękne zdjęcia... od razu ślinka mi cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosia za miłe słowa, a placek jest bardzo łatwy...ja właściwie tylko proste do zrobienia przepisy lubię :)
Usuńidealne do weekendowej kawy mmmmm..
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :))
UsuńNo kochana cudenko! chce juz po rabarbar biec tylko gdzie?tutaj to towar deficytowy niestety :)pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńFaktycznie, to tak jak z białym serem za granicą, grzybami, kapustą kiszoną i wieloma innymi smakołykami, ale zawsze można upiec placek z dostępnymi owocami sezonowymi...Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie. Też wczoraj robiłam rabarbarowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWidziałam :) rabarbar jest super, niby taki kwaśny ale w cieście smakuje bardzo dobrze, z dużą ilością cukru oczywiście :))
UsuńŁadne zdjęcia;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA mi zawsze wychodzi słodki rabarbar. Ale być może to przez dodatek cukru. Fajny pomysł z dodatkiem daktyli i 4-te zdjęcie piękne!
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Mój był wyjątkowo kwaśny ;) I dziękuję za komplement, tym bardziej, że na Twoim ( Waszym) blogu bardzo podobają mi się zdjęcia kulinarne takie proste, czyste kadry... Pozdrawiam!
UsuńNa pewno przepyszny, ale u mnie standardem jest rabarbarowy kompot łamany truskawkami, też przepyszny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzięki za odwiedziny.
Kompot też może być :) Każda z nas ma jakiś sposób na rabarbar ;)
UsuńGenialne połączenie! ale apetycznie wygląda! i piękne zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :)
OdpowiedzUsuń